Thursday, December 29, 2011

Cruchy Tart Shell @ Kulit Tart Rangup

As salam,

Kali ni saya nak berkongsi resepi tart shell @ kulit tart. Cakap pasal tart shell nie, mmg ada byk version @ method yang boleh digunakan tapi resepi yang saya nk kongsi ni shellnya mmg rangup dan dan x mendap/ turun selepas di bakar. Meh kita belek resepinya....

200gm    Tepung Gandum
50gm      Gula Aising
130gm    Butter
1 tbsp     Susu Segar

Caranya :

1. Campurkan semua bahan.
2. Uli hingga menjadi doh (sebaiknya guna tangan sahaja).
3. Simpan sebentar adunan di dalam peti sejuk untuk menjadikannya lebih rangup (lebih kurang 15 minit).
3. Terap adunan ke dalam acuan tart.
4. Bakar pada suhu 180c selama 20 minit.

p/s : Adunan ni boleh menghasilkan sehingga 50 biji ++ sekiranya menggunakan acuan tart mini (4.5cm)


Thursday, December 15, 2011

Hilangkan Pahit Peria

Peria secara umumnya kurang digemari ramai seperti sayuran lain kerana rasanya yang agak pahit terutama sekali peria yg dipanggil peria katak. Tapi bagi yang mengetahui khasiat peria ni memang tak ada masalah untuk memakannya....bak kata orang 'pahit pun pahitlah janji boleh jadi ubat'...hehe.

Peria biasanya sedap sekiranya digoreng dengan cili tapi akan jadi lebiih sedap sekiranya digoreng celup tepung dan kemudiannya dicicah dengan sos semasa masih panas. Yummy!

Walaubagaimanapun, pahit peria boleh dikurangkan dengan merendam peria di dalam air campuran garam selama setengah jam selepas dipotong. Ataupun bagi sesetengah masakan yang tidak memerlukan peria dipotong kecil, peria tersebut boleh dikelar dengan garpu terlebih dahulu sebelum di rendam di dalam air garam.

Selamat Mencuba!

Wednesday, December 14, 2011

Tempahan Kuih Cara Berlauk

As salam...

Lambat sgt nak update blog, sampaikan customer dah upate dulu...haha...x malu sungguh :). thanks liza dari http://lizjournal-lizstudio.blogspot.com/2011/12/untuk-tetamu-kuih-cara.html di atas review yang diberikan. Walaupun Liza order last minute, nasib baik dapat disiapkan memandanggkan saya tak ada sebarang program pada pagi hari tu. Kalau ada pun sebelah petang...nak start marathon utk kuih talam. Insya Allah, kadangkala saya ambil juga tempahan last minute ni. Tak sampai hati nak menghampakan permintaan customer...

Inilah kuih cara yg di pesan oleh Liza.





Saya extrakan adunan memandangkan ada special customer kat rumah dh request 'ibu...cili xmo arr...tp daging nak lebih..'. Hmmm....

Kuih Talam Series

~ Serimuka Bakar Berlauk ~
As salam...

Seperti yg dijanjikan, sy uploadkan gambar-gambar kuih talam series yg boleh di dapati di DapurFyza. Kesemua kuih talam bersaiz 10"x10" dan dapat menghasilkan 64 potongan/ loyang. Harga bermula dari RM 30/ loyang. Berbaloi-baloi...:)


~ Bingka Ubi ~

~ Bingka Beras ~

~ Koleh Kacang ~

~ Serimuka Jagung ~

~ Serimuka Pandan ~

~ Serimuka Pulut Hitam ~

~ Talam Cendol ~

~ Talam Keladi ~

~ Talam Labu ~

~ Lapis Merah Putih ~

~ Lapis Pandan ~

~ Talam Suji ~

~ Talam Tokyo ~

~ Talam Ubi ~

Tepung Talam aka Talam Beras

Thursday, December 8, 2011

Birthday Cupcakes

As salam,

Tempahan cupcakes ni sy terima sebulan lebih awal dari tarikh pickup. Cupcakes ni ditempah oleh Fathehah utk celebrate harijadi kawan baiknya. Terima kasih Fathehah. Bagus betul dapat customer camni, awal2 lagi dh booking kek. So takdelah masalah takut bertembung dengan tempahan lain. Tema kek ~ free theme janji nak color purple ngan pink...