Tuesday, June 26, 2012

Dates/ Kurma Corporate Gift

Salam buat semua pembaca yang dikasihi...

Sempena kedatangan ramadan al-mubarak tidak beberapa lama lagi, DapurFyza telah menyediakan beberapa jenis pembungkusan/ packaging untuk kurma yang amat bersesuaian untuk Corporate Gift. Berikut adalah beberapa contoh packaging yang disediakan oleh kami :


Bahan : Dawai / Plastik
Saiz : 9.5” x 5.5” x 2”
Warna : Putih
Kuantiti  Maksima/ kotak : 1 kg

Bahan : Mengkuang/ Jerami
Saiz : 7.5” x 5” x 3”
Warna : Coklat Muda/ Krim
Kuantiti Maksima/ kotak : 1 kg




Bahan : Kayu
Saiz : 8” x 3.5” x 2.5”
Warna : Putih
Kuantiti Maksima/ kotak : 750g


Bahan : Kayu
Saiz : 7” x 4” x  3”
Warna : Putih
Kuantiti Maksima/ kotak : 750g


Bahan : Kayu
Saiz : 10.5” x 6” x  1.5”
Warna : Perak/ Coklat
Kuantiti Maksima/ kotak : 750g



Bahan : Kertas (Keras)
Saiz : 7” x 5.5” x 4”
Warna : Coklat
Kuantiti Maksima/ kotak : 1 kg


Gambar di atas hanyalah sebahagian dari packaging yang disediakan. Jenis packaging dan bentuk adalah bergantung kepada request. Pelbagai pilihan kurma turut disediakan, antaranya : Ajwa, Medjool, Anbara dan Safiya.

Sila hubungi kami untuk maklumat lanjut dan sebutharga.


Resepi Kebab Roti Pita

As salam dan salam ceria utk semua...

Minggu lepas ketika membeli belah barangan dapur, saya ternampak bungkusan roti pita di celahan rak-rak roti. Terbayangkan kebab yang kat pasar malam tu tapi mengenangkan pasar malam kat area umah saya baru lepas hari yang sebelumnya, maka datanglah idea nak buat kebab sendiri. Ni dia roti pita yang saya maksudkan...

Roti Pita Gandum
Roti tu saya belah dua dan bakar sekejap atas kuali leper. So macam ni lah rupanya roti yang dah dibakar...

Rupa roti pita selepas di bakar 

Lepas tu, saya siapkan pula intinya. Ni resepi yang saya guna :

Bahan inti :
1 ulas bawang merah (dimayang)
1 ulas bawang putih (dimayang)
3 keping daging burger (dicincang - saya guna ayam)
250g daging ayam cincang
sedikit rempah kari
sedikit garam
sedikit serbuk perasa
sedikit lada sulah

Bahan sayur :
setengah batang timun - disagat
setengah batang lobak merah - disagat
Caranya :
1. Tumis bawang putih + merah hingga agak garing. Masukkan sedikit rempah kari.
2. Setelah naik bau, masukkan daging cincang bersama daging burger yang telah dicincang tadi.
3. Masukkan garam, serbuk perasa dan lada sulah. Goreng sehingga daging masak.
4. Campurkan dengan sayur-sayuran tadi.

Inilah rupanya inti yang telah digaulkan dengan sayur-sayuran tadi...


Setelah itu, bolehlah inti tadi disumbat ke dalam roti tadi. Sebelum masukkan inti, lapiskan dengan sos cili dan mayonis dan ulang semula selepas inti dimasukkan.

Inilah hasilnya. Selamat mencuba!