Sudah agak lama rasanya saya tak berkongsi resepi. Jadi kali ini saya nak kongsikan resepi pavlova, hidangan yang begitu popular semenjak kebelakangan ini.
Pavlova ini boleh dibuat dalam pelbagai saiz, terpulang kepada citarasa masing-masing. Bagi yang bercadang hendak membuatnya dalam saiz mini, adunan boleh dipaipkan terus ke dalam cup kecil.
Bahan-bahannya :
120gram putih telur
1 cawan gula castor (boleh kurangkan jika mahu)
1/2 tbsp tepung jagung
1 tsp cuka masakan
1 tsp esen vanilla
Cara-cara :
1. Pukul putih telur sehingga berbuih pekat. Pastikan bekas pengadun dan pemutar betul-betul kering dan bersih.
2. Masukkan gula castor sedikit demi sedikit. Putar sehingga adunan putih dan berkilat serta bertanduk (meringue).
3. Masukkan tepung jagung dan putar sebati.
4. Masukkan esen vanilla dan cuka. Kaup balikkan adunan dengan menggunakan spatula.
5. Paipkan adunan meringue mengikut saiz yang dikehendaki. Tinggikan sedikit di bahagian tepi.
6. Bakar pada suhu 150 C selama 15 minit dan turunkan suhu ke 120 C dan bakar lagi selama 1 jam atau sehingga pavlova berwarna pucat.
7. Setelah masak, biarkan pavlova di dalam oven yang telah dimatikan api dengan pintu yang sedikit terbuka selama 30 minit.
8. Hiaskan dengan krim putar dan buah.
Topping
250gram whipping cream
30 gram gula icing
1/2tsp esen vanilla
Buah-buahan segar umtuk hiasan
Cara-cara :
1. Pukul whipping cream dan gula icing sehingga pekat dan adunan tidak jatuh.
2. Paipkan pada pavlova tadi dan susun buah mengikut kesukaan. Hidangkan sejuk.
Warna pavlova setelah masak |
Paipkan topping krim putar ke atas pavlova |
Hiaskan buah-buhan mengikut citarasa |
Pavlova bersaiz sederhana |
No comments:
Post a Comment