Okey...hari ni jom kita belajar buat kuih talam pulak. Resepi yang saya nak kongsikan hari ni adalah merupakan resepi serimuka pandan yang merupakan antara kuih talam yang sangat popular dalam masyarakat kita. Serimuka ini sebenarnya ada banyak versi tapi resepi ini adalah antara salah satu resepi yang saya gunakan untuk tempahan dari pelanggan.
Cara membuatnya seperti di bawah tapi untuk dapatkan petua membuat kuih talam yang cantik, boleh lihat di entri saya sebelum ini di sini.
Serimuka yang sedang beratur bagi mendapatkan giliran untuk dipacking :) |
Lapisan Bawah
Bahan-bahannya
500 gm Beras Pulut (rendam sekurang-kurangnya 4 jam)
200 ml Santan Pekat
300 ml Air
1 1/2 tsp Garam
Cara-caranya :
1. Cuci beras pulut. Campurkan dengan semua bahan.
2. Kukus selama 30 minit.
3. Tekan pulutyang telah di masak sehingga padat ke dalam loyang bersaiz 10" x 10".
Lapisan Atas
Bahan-bahannya :
125 gm Tepung Gandum
60 gm Tepung Ubi
60 gm Tepung Beras
1 biji Telur
250 gm Gula Pasir
250 ml Santan Pekat
250 ml Air Pandan (kisar air dengan 3-4 helai daun pandan)
500 ml Air
1 tsp Perisa Pandan
1 tsp Pewarna Pandan
Cara-caranya :
1. Campurkan semua bahan di atas dan kacau hingga sebati.
2. Tapiskan ke dalam periuk yang agak besar.
3. Ambil sedikit adunan dan sapukan dengan nipis ke atas pulut yang telah di tekan tadi.
4. Masak adunan hingga naik wap dengan menggunakan api yang kecil.
5. Tuang adunan yang telah agak pekat ke atas pulut yang telah di tekan dan dilapisi adunan cair tadi.
6. Kukus selama 25 minit.
Selamat meloyang!