As salam....
Kali ni saya nak share tentang tips untuk menghasilkan kuih talam yang sedap mata memandang, tidak menggerutu dan insya Allah tahan lama (lebih kurang 48 jam jika di simpan pada suhu bilik) :
1. Adunan yang telah siap dibancuh perlu dimasak dengan api yang perlahan sehingga mengeluarkan wap untuk mengelakkannya cepat basi.
2. Adunan perlu dikukus dengan api yang SEDERHANA besar sepanjang tempoh mengukus.
3. Tudung/ tutup periuk kukus perlu di buka sekurang-kurangnya 10 minit sekali bagi mengelakkan wap air menitis ke atas adunan (bagi lapisan atas sahaja).
Selamat mencuba!
Tips yang perlu dicuba...tq.
ReplyDeleteselamat mencuba ye :)
ReplyDeletenk tny kuih ini kalau terdedap di luar (jual dikedai) cepat basi ke?
ReplyDeleteBiasanya kuih yang saya buat boleh tahan sehingga 2 hari diluar. Tapi kena pastikan bekas tidak bertutup rapat. Kalau boleh hanya guna tudung saji sahaja.
ReplyDelete