Assalamualaikum.
Kali ni saya nak kongsikan resepi kek snow cheesy yang saya pernah belajar dari Chef Azli tak berapa lama dahulu.
Kek ni memang sedap, seakan-akan kek cheese leleh tapi bezanya kek ini lebih sesuai dibuat dalam bentuk wholecake sebab teksturnya lebih stabil berbanding kek cheese leleh yang lebih lembut.
Bagi saya sendiri, makan kek ini membuatkan saya addicted sebab memang cheezy habis. Jadi makanya saya pun malas nak buat lagi. Boleh gitu? Hahaha...
Bahan A
Kuning telur 6 biji
Putih telur 2 biji
Gula kastor 100 gram
Ovallete 12 gram
Bahan B
Tepung Hong Kong 130 gram (jangan risau kat Malaysia pun boleh dapat :p)
Baking powder 5 gram
Bahan C
Air sejuk 70 gram (pastikan betul-betul sejuk ye)
Esen vanila 1 tsp
Bahan D
Minyak jagung 75 gram
Cara-caranya :
1. Putar kuning telur, gula kastor dan ovallette sehingga kembang.
2. Masukkan putih telur dan putar sekejap sahaja.
3. Masukkan bahan B dan putar.
4. Masukkan bahan C dan putar.
5. Akhir sekali masukkan bahan D dan putar.
6. Bakar dengan menggunakan teknik water bath selama 40-45 minit dengan suhu diantara 160°c - 180°c (bergantung kepada jenis oven)
7. Keluarkan dari loyang dan biarkan sejuk seketika.
Bahan topping@frosting
Cream cheese 250 gram
Susu pekat 120 gram
Fresh cream 150 gram
Cheddar cheese sagat sesedap rasa
Cara-caranya :
1. Pukul cream cheese dan susu pekat sehingga sebati.
2. Pukul fresh cream sehingga soft peak (tak perlu sampai bertanduk)
3. Masukkan fresh cream yang telah jadi soft peak tadi ke dalam adunan no 1.
4. Salutkan adunan ke seluruh kek.
5. Taburkan cheddar cheese yang telah di sagat sesuka hati.
Taraaaa....dah siap. Senang je kan. Kalau dah cuba nanti boleh bagi feedback kat sini nanti ya :)
P/s : kalau rajin nak buat layer macam kat dalam gambar, boleh je potong kek kepada beberapa lapisan dan sapu dengan frosting sebelum lapis dengan lapisan seterusnya.
No comments:
Post a Comment