Thursday, December 15, 2011

Hilangkan Pahit Peria

Peria secara umumnya kurang digemari ramai seperti sayuran lain kerana rasanya yang agak pahit terutama sekali peria yg dipanggil peria katak. Tapi bagi yang mengetahui khasiat peria ni memang tak ada masalah untuk memakannya....bak kata orang 'pahit pun pahitlah janji boleh jadi ubat'...hehe.

Peria biasanya sedap sekiranya digoreng dengan cili tapi akan jadi lebiih sedap sekiranya digoreng celup tepung dan kemudiannya dicicah dengan sos semasa masih panas. Yummy!

Walaubagaimanapun, pahit peria boleh dikurangkan dengan merendam peria di dalam air campuran garam selama setengah jam selepas dipotong. Ataupun bagi sesetengah masakan yang tidak memerlukan peria dipotong kecil, peria tersebut boleh dikelar dengan garpu terlebih dahulu sebelum di rendam di dalam air garam.

Selamat Mencuba!

No comments:

Post a Comment