Thursday, December 29, 2011

Cruchy Tart Shell @ Kulit Tart Rangup

As salam,

Kali ni saya nak berkongsi resepi tart shell @ kulit tart. Cakap pasal tart shell nie, mmg ada byk version @ method yang boleh digunakan tapi resepi yang saya nk kongsi ni shellnya mmg rangup dan dan x mendap/ turun selepas di bakar. Meh kita belek resepinya....

200gm    Tepung Gandum
50gm      Gula Aising
130gm    Butter
1 tbsp     Susu Segar

Caranya :

1. Campurkan semua bahan.
2. Uli hingga menjadi doh (sebaiknya guna tangan sahaja).
3. Simpan sebentar adunan di dalam peti sejuk untuk menjadikannya lebih rangup (lebih kurang 15 minit).
3. Terap adunan ke dalam acuan tart.
4. Bakar pada suhu 180c selama 20 minit.

p/s : Adunan ni boleh menghasilkan sehingga 50 biji ++ sekiranya menggunakan acuan tart mini (4.5cm)


1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete