Wednesday, October 17, 2012

Resepi Muffin Lobak Merah (Carrot Muffin)

Salam buat semua dan kali ni saya nak berkongsi resepi resepi muffin lobak merah atau secara omputihnya Carrot Muffin. Mari kita tengok bahan-bahan dan cara membuatnya :

Bahan-bahannya :

200gram butter
200gram gula aising
5 biji telur
400gram tepung kek -diayak
10gram baking powder- diayak
120gram carrot - diparut
120ml susu UHT
70gram kacang walnut
60 gram kismis
Paper cup - takde stok kat rumah jadi saya gunakan cup untuk cupcake

Caranya :

1. Putar butter dan gula aising hingga kembang dengan kelajuan sederhana.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji hingga sebati (tapi jangan terlalu lama).
3. Masukkan bahan yang telah diayak secara berselang seli dengan susu - kacau dengan perlahan sehingga sebati dengan menggunakan spatula sahaja.
4. Masukkan carrot yang telah diparut sedikit demi sedikit dan kacau sebati.
5. Masukkan walnut dan kismis . Kacau sebentar sahaja.
6. Masukkan adunan ke dalam acuan kertas kira-kira 3/4 penuh. Bakar selama 20-25 minit atau sehingga masak. Suhu bergantung kepada ketuhar - diantara 170-180 darjah.


Carrot Muffin
Dah rupa cupcake kan? hehe..

Optional :
Boleh juga diletakkan topping aising jika mahu. Tapi kalau saya, saya suka gunakan topping cream cheese.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment