Thursday, February 14, 2013

Custard Trifle

As salam semua,

Kalau sampai hujung mingggu, mesti pening kepala sebab tak tahu nak buat apa untuk minum petang kan? Apa kata kali ni kita cuba buat custard trifle pulak. Untuk trifle ini saya gunakan base butter cake yang dimarblekan supaya nampak lebih cantik. Untuk resepi butter cake bleh tengok entri sebelum ini.

Saranan saya, kalau boleh gunakan loyang yang agak besar supaya lapisan kek lebih nipis ataupun belah je kek tu menjadi 2 bahagian sebab ketinggian yang diperlukan untuk base kek hanyalah sekitar 1 inci.

Ok...jom mulakan buat trifle ni :


Custard Trifle

Bahan-bahannya :

1 tin        Fruit Cocktail (boleh juga digantikan dengan buah-buahan tin yang lain seperti peach dan nenas)
2 cup      Susu Cair
2 cup      Air
1 cup      Gula Kastor
4 tbsp    Tepung Kastad
1/2 tsp   Garam
1/2 tsp   Esen Vanila

Cara-caranya :

1. Sediakan base trifle dengan menggunakan buttter cake dengan ketinggian lebih kurang 1 inci.
2. Masak semua bahan di atas dengan api perlahan sehingga pekat. Pastihan ianya sentiasa dikacau untuk mengelakkan adunan berketul (gunakan hand whisk jika perlu)
3. Sapukan sirup dalam fruit cocktail dipermukaan kek sehingga agak lembab.
4. Bila adunan telah pekat, tuangkan ke atas kek yang telah lembab tadi.
5. Taburkan fruit cocktail ke atas adunan mengikut citarasa.
6. Sejukkan sebelum dimakan.

Selamat menerai :)

No comments:

Post a Comment