Memandangkan dah lama sangat tak masuk dapur untuk membaking...kali ni dengan rasa berkobar-kobar masuk dapur dengan niat nak buat kek. Tak kisahlah kek apa janji kek. Hmmm...niat di hati nak buat cheese kek tapi dengan berbekalkan tongkat sakti kat tangan rasanya tak terdaya nak membuatnya...huhu.
Korek punya korek peti besi terjumpa lak dengan resepi brownies cheese yang pernah saya belajar dulu. Komen dari kawan-kawan brownies nie memang sedap sebab ianya moist...tak macam brownies yang jual kat luar yang agak kering texturenya.
Meh kita tengok resepinya...
Bahan A
200g butter
200g cooking chocolate
Bahan B
150g gula castor
5 biji telur
150g tepung gandum - diayak
50g serbuk koko - diayak
150g chocolate chip
Bahan C
250g cream cheese
70g gula castor
20ml whipping cream
10ml air
1 biji telur
1tsp esen vanilla
Cara-caranya
1. Double boilkan bahan A. Ketepikan.
2. Putar semua bahan C hingga gebu. Ketepikan.
3. Putar gula dan telur (bahan B) sebentar dan masukkan tepung dan serbuk koko.
4. Masuk bahan A dan gaul sebati.
5. Ketepikan sedikit adunan ke dalam piping bag untuk hiasan.
6. Masukkan chocolate chips dan gaul sebati.
7. Masukkan adunan ke dalam loyang dan kukus selama lebih kurang 30 minit.
8. Masukkan adunan bahan C & paipkan adunan di dalam piping bag untuk hiasan.
9. Kukus lagi selama 15 minit.
Mudah kan? Tapi kalau rasa-rasa vitamin M tu dah melekat kuat ataupun tak ada masa untuk masuk ke dapur...saya sedia menerima tempahan :)
Sekarang, meh kita tengok hasilnya...
Brownies Cheese with Chocolate Chip |
Hmmm...gebu tak?? Macam tuannya...hihi |
No comments:
Post a Comment